• Kriminalitu zastavit nedokážeme.

• Pomáhat jejím obětem však umíme,

• již 33 let!

Tisková zpráva BKB ke 20. výročí vzniku organizace

Tisková zpráva BKB ke 20. výročí vzniku organizace

U příležitosti 20. výročí svého vzniku informoval Bílý kruh bezpečí na tiskové konferenci o tom, jak se změnila situace obětí kriminality v České republice od roku 1991. Ročně se zhruba 25% evropské populace, tedy jedna čtvrtina občanů Evropské unie, stane obětí trestného činu, občany České republiky nevyjímaje. Pouze 5% obětí dosáhne v rámci trestního řízení na peněžitou pomoc nebo náhradu škody od pachatele. S určitým zjednodušením lze říci, že každý zločin rozdělí život oběti na dvě fáze: před tím a potom. Následky samotného trestného činu lze korigovat včasnou pomocí a podporou oběti. Velmi záleží na tom, jak s obětí jedná a zachází profesionální i laické okolí, jak o trestném činu informují média. Platí známá věta: Konkrétní zločin ovlivnit neumíme, ale můžeme ovlivnit to, jak se s oběťmi zločinu jedná. To je klíčový úkol jak pro legislativu, tak zejména pro výkon spravedlnosti v praxi.

Bohaté zkušenosti a poznatky Bílého kruhu bezpečí jsou podloženy evidovanými kontakty s klienty, během 20 let došlo k 52 104 osobním kontaktům a k 74 434 telefonickým kontaktům osob, které hledaly radu a pomoc tohoto sdružení. Dnes Bílý kruh bezpečí poskytuje pomoc prostřednictvím sítě krajských poraden a nonstop telefonické linky. Jako aktuální problém obětí označil Bílý kruh rostoucí neochotu oznamovat trestné činy. Tento trend potvrzují i viktimologické výzkumy. V poradnách Bílého kruhu bezpečí vzrostl během deseti let počet neoznámených trestných činů z 20 na 40%. Oběti neoznamují trestný čin, protože se bojí „druhé“ ztráty kontroly. Tu první zažijí v průběhu zločinu, kdy jsou vydány na pospas někomu jinému. Podruhé okusí ztrátu kontroly nad děním, jestliže trestný čin oznámí. Tím získají roli poškozeného i roli svědka. To, jak s ní bude komunikovat policista, soudce či obhájce pachatele, nemůže ovlivnit. V průběhu trestního řízení bývá tlačena do pozice pasivního nosiče důkazů. Navíc oficiální nálepka oběti jí může škodit i v občanském životě. I v roce 2011 Bílý kruh bezpečí potvrzuje: Být obětí kriminality není lehké, být poškozeným je však ještě obtížnější.  Oběti kriminality v praxi postrádají potřebný respekt ke svým oprávněným zájmům a potřebám. O svých právech v trestním řízení jsou stále poučovány formálně a nesrozumitelně, v důsledku čeho na svá práva málokdy dosáhnou. Svědčí o tom například i klesající počet žádostí o peněžitou pomoc státu, nevyužívání institutu zmocněnce poškozeného, málo aktivní role poškozeného v celém řízení.

K pozitivním trendům v ČR zařadil Bílý kruh bezpečí přípravu zákona o obětech trestných činů, práci policejních psychologů bezprostředně po činu, aplikaci krátkodobé ochrany ze strany policistů a oprávnění policistů vykázat násilnou osobu ze společného obydlí.

Na konkrétním případu násilného trestného činu, který byl spáchán v srpnu tohoto roku v Mukařově, ilustroval Bílý kruh bezpečí svou službu. Pomoc BKB pozůstalým zprostředkovala do 20 hodin po činu pracovnice krizového centra RIAPS. V rámci opakovaných výjezdů Centrála Bílého kruhu bezpečí zorganizovala pro pozůstalé bydlení, stravování, úklid a desinfekci domu – místa trestného činu, iniciovala jednání na Městském úřadě v Říčanech spolu se starostou obce Mukařov. Lhostejní v tomto případě nezůstali sousedé, známí a občané přilehlých obcí. Za veškerou poskytnutou pomoc a podporu poděkovali pozůstalí prostřednictvím Bílého kruhu bezpečí, jehož představitelé přečetli na dnešní tiskové konferenci  jejich dopis.

Bílý kruh bezpečí schválil v srpnu vznik nové pobočky v Jihlavě, jejíž poradna zahájí provoz v lednu 2012. Ve svých dalších aktivitách bude prohlubovat pomoc zranitelným obětem a pozůstalým.

Za správnost ručí: Mgr. Petra Vitoušová, statutární zástupkyně Bílého kruhu bezpečí, o.s.

Kontakt:  257 317 110, centrala.praha@bkb.cz

Více informací: www.bkb.cz

Představenstvo z.s. Bílý kruh bezpečí uděluje souhlas k užití a šíření materiálů umístěných na této stránce ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb., autorského zákona, za podmínek, že kopie budou využívány pouze k nekomerčním informačním účelům, dílo nebude nijak upravováno ani měněno, grafické prvky tvořící součást díla (grafy a tabulky) nebudou rozmnožovány a šířeny odděleně od souvisejícího textu a naopak. Na každé takto pořízené kopii tohoto díla bude viditelně uveden text: "Copyright Bílý kruh bezpečí, z.s."

Schváleno představenstvem Bílého kruhu bezpečí, z.s. dne 21.4.2009